Tuesday, 10 June 2014

Belajar Edit Gambar Profesional

Eyma rasa Eyma yang syok sendiri edit gambar jadi macamni . Lalala . Yang penting , Learn Photo Editing sangat membantu para photographer ! Tak percaya ? Malas kawan kang . .

Gambar di bawah adalah hasil menggunakan tips-tips daripada LPE . Bagi Eyma , gambar kali ni sangat laaaahhhhhhh sharp, contour yang stabil dan texture seluruh gambar memang thumb up!


Ini kita share sikit gambar daripada awal edit sampailah final. Tak susah mana, cuma beberapa minit sahaja nak edit.

Maaf sebab ada conteng pen merah + orang lidi. Time selfie ada perosak gambar, HAHA.

Gambar ORIGINAL

 Gambar di bawah, Eyma sudah burn + highlight. Adik Eyma kata macam kartun, betul ke? Dia tu mana boleh percaya, Kah kah kah.


Now, boleh perhatikan pada mata. Shining sikit-sikit je.


Maybe ramai yang tahu Eyma suka edit gambar macam kat bawah. Hehehe. Eyma guna black & white. Tapi, jadi coklat pula bila masuk dalam blog. Entoh ler.


Then, main sharp-sharp and tone cahaya. So, jadilah macam gambar di bawah.


Akhir sekali, tambah sikit effect cahaya pada bahagian pipi and burn sikit pada bahagian yang gelap. See! Simple simple simpleeeee . . . .


Siapa kata susah nak edit? Yang kata susah tu, sebab tak pernah mencuba. Betul tak? Kan . . . Kalau nak suruh Eyma share macam mana Eyma edit, maybe tak boleh. Sebab idea-idea editing semua ni daripada Learn Photo Editing. Kang tak pasal-pasal kena saman.

Alah, LPE tak mahal mana. RM80 lebih sahaja. Ada sebahagian tutorial adalah tutorial berbentuk video. Tutorial dia pula tak laju mana , memang sangat teliti . . kalau ada yang baru nak belajar edit-edit, Eyma syorkan beli LPE. Tak tahu button save pun dia tunjuk.

InsyaAllah, after this Eyma akan sharekan hasil-hasil editing menggunakan LPE. Eyma tak menyesal korbankan RM80, percayalah . . Berbaloi . . . .